Μωρό και Πιπίλα: Πότε να διακόψω την χρήση της και γιατί;
" Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τους γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους είναι το αν είναι καλό να του δώσουν πιπίλα και κατα πόσον μπορεί η πιπίλα να δημιουργήσει προβλήματα στην ομιλία. "

Γράφει η Έλενα Αγγελίδου,
Λογοθεραπεύτρια
Τηλ. 70 07 07 06
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τους γονείς τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους είναι το αν είναι καλό να του δώσουν πιπίλα και κατα πόσον μπορεί η πιπίλα να δημιουργήσει προβλήματα στην ομιλία. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν τη διακοπή της χρήσης πιπίλας σε ηλικία περίπου ενός έτους, ενώ άλλοι προτείνουν ότι τα μωρά πρέπει να αποδεσμεύονται από τις πιπίλες περίπου στην ηλικία των έξι έως οκτώ μηνών.
Αν λάβουμε υπόψην το γεγονός ότι, όταν τα μωρά γίνονται 6 μηνών, το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος εξαφανίζεται, άρα η ηρεμιστική δράση της πιπίλας υποχωρεί, τότε η κατάλληλη ηλικία για διακοπή της πιπίλας είναι μεταξύ των 6 εώς 8 μηνών. Όμως, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν παιδιά τα οποία 6 μηνών εξακολουθούν να βρίσκουν άνεση στο πιπίλισμα της πιπίλας, τότε οι γονείς μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη μέχρι το παιδί να γίνει 12 μηνών. Τότε, μόλις γίνει 12 μηνών, η πιπίλα θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, επειδή η στοματική ανάπτυξη του παιδιού αλλάζει γρήγορα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Που μπορεί να οδηγήσει η παρατεταμένη χρήση της πιπίλα στον τομέα λόγου και ομιλίας;
Μπορεί να προκαλέσει ανασηκωμένη ή αυλακωμένη υπερώα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια στοματική κοιλότητα που είναι πολύ μεγάλη για κανονική άρθρωση. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια διαταραχή του λόγου που μπορεί συχνά να απαιτήσει χρόνια θεραπείας για την αποκατάσταση.
Στα νήπια μπορεί να προκαλέσει προεξοχή της γλώσσας ανάμεσα από τα δόντια τους. Το γεγονός αυτό πολύ πιθανόν να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια λανθασμένη σύγκλειση η οποία να δυσκολεύει τα παιδιά να προφέρουν τους συρριστικούς- οδοντικούς ήχους («σ», «ζ», «τσ», «ξ», «ψ»).
Η πιπίλα «κλειδώνει» το στόμα του παιδιού σε μια μη φυσιολογική θέση, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική μυϊκή ανάπτυξη των χειλιών και της γλώσσας. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα άρθρωσης και συγκεκριμένα την αλλοίωση των χειλικών και φατνιακών φωνημάτων («τ», «ντ», «ν», «ρ», «λ», «φ», «β»).
Παρουσιάζονται προβλήματα στην μάσηση και συχνά παρατηρείται πλημμελής κατάποση (κατάποση με πρόσθια προώθηση της γλώσσας)
Συμβουλές προς τους γονείς:
Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας του μωρού σας μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας, αφαιρέστε τη χρήση της πιπίλας μεταξύ της ηλικίας 6-12 μηνών.
Αντί να προσφέρετε στο παιδί σας την πιπίλα του σε στιγμές πλήξης ή αυξημένου συναισθήματος, βρείτε νέους τρόπους για να βοηθήσετε στην ψυχαγωγία του. Για παράδειγμα, ανακατευθύνετε το παιδί σας σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, παίξτε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο ή προσφέρετέ του ένα παιχνίδι που του αρέσει.
Περιορίστε τη χρήση εάν το παιδί σας έχει ιστορικό υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας (δηλ. λοιμώξεις του μέσου ωτός).
Χρησιμοποιήστε πιπίλα κατάλληλου μεγέθους. Οι πιπίλες έχουν μέγεθος με βάση την ηλικία του μωρού σας.